Како и где могу да се пријавим за гласање у иностранству?

 

Уколико боравите у иностранству на дан гласања потребно је да преко амбасаде или конзулата Републике Србије поднесете захтев да се у бирачки списак упише податак да ћете на предстојећим изборима гласати у иностранству.

 

Овај захтев се подноси најкасније 25. новембра 2023. године.

Листу амбасада и конзулата Републике Србије можете наћи овде.

 

Захтев да се у бирачки списак упише податак да ћете на предстојећим изборима гласати у иностранству можете поднети само ако сте уписани у бирачки списак. Уколико нисте уписани у бирачки списак, захтев за упис подносите заједно са захтевом да се бирачки списак упише податак да ћете на предстојећим изборима гласати у иностранству.

 

Општинска/градска управа на чијој територији имате пребивалиште у земљи доноси решење о уписивању података да сте поднели захтев да желите да гласате према месту боравишта у иностранству.

 

Након одређивања бирачких места за гласање у иностранству, надлежна општинска/градска управа доноси решење о уписивању податка да ћете на изборима гласати у иностранству, са називом и адресом бирачког места на којем ћете гласати и упућује Вам позив за гласање.  

 

Ако нису испуњени услови да гласате у иностранству (није пријављен довољан број бирача за одређивање бирачког места или није добијена сагласност стране државе за гласање у просторијама које се не налазе у амбасади или конзулату Републике Србије), у овом случају моћи ћете да гласате само у Републици Србији према месту Вашег пребивалишта.